‘Onze koppigheid werd een verrijking voor de muziek’

Steven De bruyn, Tony Gyselinck en Roland samen de hort op

Drie koppigaards samen op een podium. Zo omschrijven Steven De bruyn, Tony Gyselinck en Roland zichzelf en hun gemeenschappelijke project waarmee ze momenteel door de zalen trekken. Staat zoveel eigenzinnigheid een vlotte samenwerking niet in de weg? ‘Het maakt het net spannend’, vindt mondharmonicavirtuoos Steven De bruyn (El Fish, The Rhythm Junks). ‘We zijn alledrie wel koppig, maar als we die koppigheid ruimte geven en er rekening mee houden, wordt ze uiteindelijk een verrijking voor de muziek. Wat wij nu hebben gemaakt, is daardoor ook echt een project van drie mensen.’

Na zeven jaar was Steven De bruyn toe aan een pauze met The Rhythm Junks. ‘Ik wilde een jaar om me te herbronnen’, zegt hij ‘The Rhythm Junks is een zware groep omdat we met veel zijn en veel zelf doen. Daarom wou ik een tijdje een lichtere formule, zoals een trio, om daarna weer met een frisse kop met The Rhythm Junks door te gaan.’ De keuze om zijn mondharmonicageluid aan te vullen met de drums van Tony Gyselinck (BRT Jazzorkest, Toots Thielemans Kwartet, Jo Lemaire) en de gitaar van Roland Van Campenhout (altijd en overal zichzelf) was snel gemaakt. ‘Het was best spannend om met zijn drieën aan de slag te gaan’, vertelt Steven De bruyn. ‘Ik had in het begin een akoestisch trio in gedachten, maar Tony had enorm veel zin om allerhande drummachines te gebruiken. Zoiets moet dan een kans krijgen, vind ik. We zijn met al onze instrumenten in een repetitiekot gekropen en zijn onze ideeën naar elkaar toe beginnen te smijten. In het begin was het vooral zoeken, zelfs naar het juiste instrument. Bij momenten heb ik gitaar gespeeld en hebben Tony en Roland zich toegelegd op keyboards. Roland heeft tot slot een synthesizergitaar opgediept die hij al twintig jaar niet gebruikt had. Daarna zijn we blijven knutselen en boetseren tot we materiaal hadden waar we alle drie achter stonden.’

Tiny tiny (van de pas verschenen cd/plaat Fortune Cookie) vind ik zelf een schitterend nummer:

Meer muziek van het trio vind je op MySpace en Facebook.
Lees de rest van het artikel in RandKrant van november 2010.


3 reacties op ‘‘Onze koppigheid werd een verrijking voor de muziek’

  1. Roland is de absolute top in ons land. Elk jaar dat ik hem zie is dat welhaast het beste optreden van dat jaar, internationale concerten inbegrepen.

      1. Nog niet, Ines, helaas. Laatste keer was zijn tournee met Bruno Deneckere. Groeten, Koen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s