Annemie De Tremerie: ‘We helpen je het hele plaatje te zien’

INTERVIEWREEKS voor CULTUURLOKET – Crisisbegeleiding

De coronacrisis heeft de cultuursector flink toegetakeld. Veel individuen en organisaties zitten met de handen in het haar. Wat ze deden, lukt niet meer op dezelfde manier als voorheen. Er moet iets anders, maar wat? Zijn er alternatieven, zijn er uitwegen? De crisisbegeleiding van Cultuurloket gaat een eind met jou op pad.

De crisisbegeleiding van Cultuurloket is er voor individuen en organisaties uit de brede cultuursector. Begin dit jaar hadden ze een volstrekt gezonde werking, maar corona heeft die in de problemen gebracht. ‘Ze kunnen het misschien nog redden of de dingen over een andere boeg gooien, maar dat krijgen ze moeilijk op eigen houtje voor elkaar’, legt dossierbeheerder Annemie De Tremerie uit. ‘Wij geven advies, zoals we dat bij Cultuurloket gewoonlijk doen, maar crisisbegeleiding gaat nog een stap verder. We brengen nauwgezet in kaart waar de belangrijkste noden en mogelijkheden liggen en verwijzen de cliënt dan door naar een expert, die een eindje met hem of haar meegaat.’ De bedoeling is om snel weer wat te licht te laten schijnen aan het eind van de tunnel.

Het begint met een gesprek

Stel, je hebt een bedrijfje dat materiaal verhuurt aan muzikanten. Tijdens de coronacrisis kon je niets verhuren, dus je inkomsten vielen weg, maar leningen en andere onkosten bleven doorlopen. ‘Dan kunnen we bekijken of jij je materiaal voorlopig aan andere sectoren zou kunnen verhuren. Na een intakegesprek van twee uur door een van de dossierbeheerders, waarin we heel precies in kaart brengen wat je doet, voor wie je het doet, hoe je het doet en hoe je je klanten bereikt, brengen we je bijvoorbeeld in contact met een expert in businessmodellen die je op weg kan helpen om dat klantenbestand te verruimen: in welke sector komen jouw diensten nog van pas? Hoe kun je die sector bereiken en wat heb je nodig om dat te doen? Blijkt uit dit traject dat je ook financieel advies nodig hebt, dan brengen we je vervolgens in contact met een expert die je kan adviseren over eventuele financieringsmogelijkheden. Op die manier hebben we al veel cliënten nieuwe perspectieven kunnen bieden.’

Alles begint dus met een stevig gesprek. ‘Daarin vraag ik je: wat doe je?’ zegt Annemie. ‘Ik heb dan al een en ander gelezen in het contactformulier en op internet, maar ik wil het je zélf horen vertellen: wie ben je, wat doe je en waarom? Eigenlijk zou iedereen dat heel helder moeten kunnen verwoorden, in een pitch van drie minuten.’ Vervolgens stel ik vragen: wat wil je verwezenlijken, wat drijft je, wat wil je bijdragen? Wat maakt jou uniek of anders dan anderen? Voor wie doe je het? Zou het ook voor een andere doelgroep kunnen? We zullen nooit iemand in een bepaalde richting duwen, we bekijken alleen wat de alternatieven kunnen zijn. Stel dat jij een bepaalde doelgroep echt niet ziet zitten, dan is het evenzeer van tel om te weten waarom dat niet zo is.’ 

Lees meer bij Cultuurloket


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s