Een Vlaamse bijna-Oscar

Onlangs vond ik eindelijk de DVD van The Secret of Kells in de rekken van de videotheek. De animatiefilm sleepte een Oscarnominatie in de wacht, maar glipte in onze contreien veelal ongemerkt de cinemazalen in en ook weer uit. Jammer. Hopelijk bereikt hij via DVD wel het publiek dat hij verdient.

De film is gecoproduceerd door Viviane Vanfleteren, ook bekend van het algemeen bejubelde en eveneens genomineerde Les triplettes de Belleville (Sylvain Chomet, 2003). In een interview voor Randkrant (verschenen in september 2010) vroeg ik haar wat de Oscarnominatie voor The Secret of Kells heeft gedaan:

“Veel. Hier heeft de film ook lovende recensies gekregen, maar het bioscoopbezoek bleef uit. En als een film het het eerste weekend niet goed doet, gaat hij er onverbiddelijk uit. Dat is de wet van de cinema. Maar dan heeft Hollywood hem opgepikt en is er een en ander aan het rollen gegaan. In New York heeft hij op het Children’s Film Festival gestaan. Het festival had zelfs een beeld uit onze film gekozen voor zijn affiche, waardoor we in heel New York verspreid zijn geweest. The Secret of Kells werd er gelanceerd in het weekend van de Oscarnominaties en verkocht stante pede 40.000 tickets. Als zoiets gebeurt, krijg je weer meer pers, en door de pers weer meer bezoekers. In Amerika heeft hij het dus goed gedaan. Waarom kon dat hier niet? We hebben ons er het hoofd over gebroken. Het was waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden.”

Secret of Kells draait om het beroemde meesterwerk Book of Kells dat je nu nog in Dublin kunt bekijken. Het zijn woelige tijden in middeleeuws Ierland. Vijandelijke invallen zorgen voor constante onveiligheid. Het meesterwerk is bedreigd en de jonge monnik Brendan is vast van plan om het boek te redden en af te werken. In een animatielandschap dat bevolkt wordt door feeën, prinsen, fantasiewezens en superhelden spreekt een verhaal over een monnik en een boek misschien niet direct tot de verbeelding. Maar de tekeningen en figuren van Tomm Moore maken het op zich al de moeite waard om de film te bekijken. Mijn absolute favoriet is het mysterieuze wolvenmeisje Aisling, dat Brendan helpt tijdens zijn avontuur. Secret of Kells is zo’n film die je verschillende keren na elkaar zou moeten zien om toch maar alle details in je te kunnen opnemen.


Flattr this


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s