Reeks vrijwilligerswerk: ‘Leuk om met de kinderen mee te genieten’

De derde halte in onze reeks over vrijwilligerswerk is Alsemberg. We spreken af met Noëla Stubbe, die elke woensdag en donderdag een handje helpt met de kinderwerking van het opvangcentrum voor asielzoekers.

O p woensdag help ik met de kinderanimatie, op donderdag vind je me in het huistakenklasje’, zegt ze. Wanneer wij op bezoek gaan, staat er een puzzelspeurtocht op het programma. Het centrum verandert in één klap in een vrolijke boel vol rennende en joelende 6- tot 12-jarigen. Het is half drie. Over een half uur begint de speurtocht en de kinderen zijn al niet meer te houden. Een meisje steekt haar hoofd naar binnen. Of er een activiteit is, wil ze weten. Achter haar verschijnt een hele drom nieuwsgierige ogen die op een blik door de kier hopen. ‘Nog even wachten’, antwoordt Noëla. ‘Ga al maar in de theaterzaal kijken.’ De enthousiaste decibels verdwijnen in de gangen en gunnen Noëla zo nog enkele minuten om uit te leggen hoe ze bij dit vrijwilligerswerk terecht is gekomen. ‘Ik kom hier nu iets langer dan een jaar’, zegt ze. ‘Enkele maanden daarvoor zag ik op een plein een Afrikaanse vrouw met een klein kind. De moeder was totaal over haar toeren. Ze huilde en tierde. Ik heb geprobeerd om haar te kalmeren. Ik ben zo moe! Zo moe! riep ze. Ze stond er helemaal alleen voor en sliep ’s nachts slecht omdat haar kind haar wakker hield. Er was niemand die de zorgen af en toe eens kon overnemen. Ik was er de verdere dag niet goed van.’ Stilaan rijpte bij Noëla het plan om zich vanaf haar nakende pensioen vrijwillig voor kinderen in te zetten. ‘Ik las een paar artikelen over het asielcentrum en heb dan schoorvoetend de telefoon genomen. Ik ben scheikundige, dus ik had geen werkervaring met kinderen en ik vreesde dat ze mijn hulp niet zouden kunnen gebruiken.’ Maar de begeleiders waren juist ontzettend blij met haar spontane aanbod. ‘Ze zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers: voor de kinderwerking, de kledingshop, om Nederlandse les te geven. Alle hulp is welkom.’

Lees het volledige artikel in RandKrant april.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s