Reeks vrijwilligerswerk: ‘Niet alles hoeft om centen te draaien’

Er is ook heel wat jong volk dat vrijwilligerswerk doet. Denk maar aan de vele jongeren die zich inzetten voor jeugdbewegingen of speelpleinwerkingen. Of neem de Vilvoordse Sofie Bots (19), die zich nu al meer dan een jaar inzet voor de vereniging Jeugd, Cultuur en Wetenschap (JCW). Ik interviewde haar als zesde vrijwilliger in de reeks vrijwilligerswerk voor RandKrant.

Een fragment.

“JCW is een Vilvoordse vereniging die in het hele land cultureel-wetenschappelijke activiteiten voor 8- tot 16-jarigen organiseert. Een heus ruimtekamp, een workshop waarin je zelf tandpasta leert maken, een dagtrip naar de tijd van de Galliërs? Kan allemaal. Alle activiteiten worden begeleid door vrijwilligers, die de dag, het weekend, de workshop of het kamp ook helpen voorbereiden. We namen een kijkje tijdens de dolle JCW-dagen in Vilvoorde. Op het programma stond de archeologieworkshop ‘Graven om te weten’, een samenwerking tussen JCW, de kunstacademie Portaelschool en de K.U.Leuven.

Spijkerschrift en DNA-onderzoek
De kinderen hebben er al verscheidene knutselactiviteiten en een bezoek aan het archeologische depot in Zellik opzitten. Deze namiddag komt een Leuvense archeoloog langs. Hij heeft een kist bij zich met daarin een nauwkeurige reconstructie van een eeuwenoud opgegraven graf: botten van een volwassen persoon en een baby, intacte potten en kruiken, beenderen van dieren en nog wat andere voorwerpen. De kinderen krijgen uitleg, stellen een heleboel geïnteresseerde vragen, en kunnen dan zelf aan de slag. Ze mogen met de hulp van tekeningen bepalen van welk dier een bepaald bot afkomstig is, ze ontcijferen spijkerschrift en met een klein, maar volledig echt DNA-onderzoek bepalen ze of de volwassene en het kind in het graf familie van elkaar waren. ‘Jouw DNA lijkt voor de helft op dat van je moeder en voor de helft op dat van je vader’, krijgen ze te horen. ‘En meisjes hebben een tikje meer DNA dan jongens.’ De meisjes gniffelen, de jongens reageren verontwaardigd: ‘Dat kan niet!’

Intussen houden Sofie en haar Brugse collega-vrijwilligster Ann-Sofie Anseeuw (16) een oogje in het zeil. ‘Ik doe vrijwilligerswerk voor JCW omdat ik graag met kinderen omga. Ook de workshopformule spreekt me aan: de kinderen vervelen zich nooit’, zegt Sofie.”

Meer? RandKrant september 2011.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s