Dansers, muzikanten en kippen

Laatste voorstellingen van Wij, een dans- en bewegingsproductie voor en door jongeren

Op dit moment staan de jonge dansers en muzikanten van Hartbeats wellicht klaar voor hun voorlaatste Wij. Zodadelijk om half twee springen ze het podium op in CC Het Gasthuis in Aarschot. Morgenvoormiddag om 10 uur beleven ze hun dernière op dezelfde plek.

Hartbeats is een bijzonder interessante kunsteducatieve organisatie uit Ternat. Ze stimuleert jongeren van 8 tot 22 jaar om hun eigen kunstzinnige projecten en visies uit te werken. Dat kan in allerhande ateliers rond theater, dans, film en muziek. Om de twee jaar zet Hartbeats een groter project op. Wij was er zo één. De jongeren werkten een schooljaar lang aan hun choreografie onder leiding van Seppe Baeyens. Het werd een dansvoorstelling voor 13 dansers, 5 muzikanten en 6 kippen. Alles draait er rond de kracht van de groep en de energie die vrijkomt als (jonge) mensen samen zijn. Een duidelijk verhaal hoort daar niet bij.

‘Toeschouwers willen altijd begrijpen wat er zich achter de dans afspeelt’, zegt Seppe Baeyens (in een interview dat ik van hem afnam voor de krant van De Zandloper in Wemmel, waar de voorstelling op 15 oktober stond). ‘Maar ik hou niet van kant-en-klare verhaaltjes in een dansvoorstelling. Laat het gewoon op je afkomen. Het gaat hem om de sfeer van jong zijn: je staat aan het begin van het leven, alles is nog mogelijk, je kunt nog alle richtingen uit.’

De choreograaf werkt vaak met kinderen en jongeren samen en vertrekt dan altijd het liefst vanuit het kind zelf: ‘Wie ben je? Wat interesseert je? Van daaruit hebben we gemerkt dat er veel meer was dat de groepsleden bond dan dat hen scheidde. Ze horen immers allemaal bij de groep. Het is een thema dat je in de hele maatschappij terugvindt: thuis, op school, in de jeugdbeweging of hobbyclub… Een mens moet altijd zijn plaats in een groep vinden.’

Meer over de werking van Hartbeats vind je hier.
Mocht je het hele artikel in De Zandloper willen lezen (of bijvoorbeeld iets over de rol van kippen in de voorstelling), dan kun je hier de pdf downloaden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s