Reeks vrijwilligerswerk: ‘Als ik later hulp nodig heb, zal ik ook blij zijn dat er vrijwilligers bestaan’

De laatste vrijwilliger in onze reeks vinden we in Machelen. Monique Seynaeve doet verscheidene vormen van vrijwilligerswerk, maar het vaakst en het liefst gaat ze aan de slag voor de Minder Mobielen Centrale (MMC) van haar gemeente. Eén tot twee keer per week geeft ze een mede-inwoner die minder goed te been is, een lift.

‘Ik ben niet zo lang na mijn pensioen bij de Minder Mobielen Centrale begonnen’, vertelt Monique Seynaeve. ‘Dat moet een jaar of zes geleden zijn.’ Haar eerste cliënten waren twee dames die elke vrijdag boodschappen wilden doen in de supermarkt. ‘Ook nu nog ga ik geregeld met mensen boodschappen doen’, zegt ze. ‘Maar ik rijd ook vaak met iemand naar een Brussels ziekenhuis.’ Ze doet het voor haar eigen plezier, legt Monique Seynaeve uit: ‘Mensen vervoeren voor de MMC is aangenaam om te doen. Ik ben sociaal ingesteld, dus de contacten zijn altijd welkom. We babbelen veel onderweg. Er zijn dan ook geregeld mensen die me vragen of ze de volgende keer weer op mij als chauffeur kunnen rekenen.’ Met een bepaalde dame gaat ze wekelijks op stap. Een koffie of een ijsje hoort daar vanzelfsprekend ook bij. ‘Heel leuk’, vindt Monique. ‘En als ik dan toch in een supermarkt ben, doe ik ineens ook mijn eigen boodschappen. Gemakkelijk, toch?’

Met de glimlach
We rijden ook een keer met Monique mee wanneer een slechtziende man in twee verschillende ziekenhuizen onderzoeken moet laten doen. Monique Seynaeve heeft de weg vooraf al uitgestippeld. ‘We rijden op dit uur niet over de ring, want dan zitten we gegarandeerd vast in het verkeer. Tijdens de spits rijd ik liever binnendoor: ik ken Brussel op mijn duimpje, dus dat is geen probleem.’ In de auto begint de man aan zijn levensverhaal. Zijn medische toestand is geen lachertje, maar hijzelf verliest er het humeur niet bij. Ook wanneer we in de ziekenhuizen niet onmiddellijk de juiste afdelingen en dokters vinden, blijft hij glimlachen. Hij bedankt zijn chauffeur na afloop hartelijk voor de tijd en de moeite.

Chauffeurs welkom
De meeste Vlaamse gemeenten hebben vandaag een Minder Mobielen Centrale. De Centrales zijn er gekomen om personen met verplaatsingsproblemen en een beperkt inkomen toch de nodige transportmiddelen te bieden. De chauffeurs werken allemaal vrijwillig en krijgen een kilometervergoeding voor de verplaatsing. ‘In Machelen hebben we niet zoveel chauffeurs’, licht Monique Seynaeve toe. ‘Er mogen er altijd enkele bijkomen.’
Een vrijwilliger bij de MMC heeft uiteraard een wagen en een geldig rijbewijs nodig. ‘Voor sommige kandidaten volstaat de kilometervergoeding niet. Ze noemen de kosten aan je auto en de dure benzine als excuses om het niet te doen. Maar ik vind dat vrijwilligerswerk daar niet om draait. Trouwens, verzekeringen en belastingen betaal je ook als je je auto in de garage laat staan…’

Lees het volledige artikel in RandKrant, december 2011.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s