Marleen Coppens, Beste Boekenjuf 2012: ‘Alles begint met lezen’

Juf Marleen van basisschool Regina Caeli in Dilbeek is uitgeroepen tot Beste Boekenjuf van het jaar. Haar boekenklas is gezellig ingericht met fauteuils, prenten en vooral veel letters en papier. We nemen plaats te midden van al dat fraais en praten over boeken, boeken, boeken.

Je kunt misschien niet van alle kinderen onvervalste leesbeesten maken, maar je kunt de boekenmicrobe toch wel héél besmettelijk maken, vindt Marleen Coppens. ‘Je moet gewoon het juiste boek vinden voor het juiste kind.’ Gulzige lezers kun je snel plezieren, maar er zijn ook leerlingen die het niet zo op letters begrepen hebben. Het is de taak van een boekenjuf of boekenmeester om ook hen over de streep te krijgen. ‘Daarom werk ik veel met prentenboeken, zelfs nog in het zesde leerjaar’, legt juf Marleen uit. Wie denkt dat prentenboeken er alleen zijn voor de allerkleinsten, heeft het grondig mis. Enthousiast haalt Marleen Coppens boek na boek te voorschijn dat het tegendeel bewijst. Ze wappert heen en weer met 31 dozen van Cécile Boyer. Het boek bevat afbeeldingen van 31 heel verschillende dozen: grote, kleine, ronde, rechthoekige… Op de volgende bladzijde staat telkens een mogelijke inhoud getekend en een prikkelende, niet-letterlijke omschrijving ervan in woorden. ‘Met zo’n boek zet je de verbeelding aan het werk. Lagereschoolkinderen zullen het niet snel uit de bibliotheek halen, maar net daarom werk ik graag met zulke boeken: ik wil dat mijn leerlingen de meest uiteenlopende genres en soorten leren kennen.’

Andere boeken zetten een specifiek probleem in de verf en zijn bijzonder geschikt om de kinderen aan het denken te zetten, hen te helpen een eigen mening te vormen en te verwoorden. Juf Marleen duikt opnieuw in haar kast. Ze diept er Koning en koning van Linda de Haan uit op. ‘De koningin wil ermee stoppen en dus spoort ze haar zoon aan om te trouwen’, vertelt Marleen Coppens. ‘Ze laat een hele reeks prinsessen opdraven, maar geen ervan vindt de prins leuk. Tot de laatste prinses met haar broer aan komt kloppen en de prins halsoverkop verliefd wordt… op de andere jongen. Het is een schitterend boek om het thema homoseksualiteit op een speelse manier aan te snijden.’ Er komen nog hopen boeken op tafel: over vooroordelen, over pesten, prachtig vormgegeven exemplaren, boeken met originele tekeningen en verhalen die bijblijven, boeken om te koesteren en boeken die je maar wat graag cadeau zou doen aan iemand die houdt van mooie dingen. De liefde van juf Marleen voor haar bibliotheek is aanstekelijk en de ouders van haar leerlingen zullen het geweten hebben. ‘Ik hoor geregeld van een moeder of vader dat een bezoek aan de bibliotheek nu geregeld in de gezinsplanning wordt opgenomen, omdat de kinderen per se een boek willen van een auteur die we in de klas behandeld hebben. En dat is natuurlijk mijn bedoeling!’

Lees meer in RandKrant mei 2012


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s