Een kasteel vol zotte muizen

Als mijn kroost al ietsje ouder was geweest, had ik het wel geweten afgelopen zomervakantie. Het kasteel van Gaasbeek heeft sinds april een superleuke audiotour voor families met kinderen vanaf 6 jaar. Ik schreef er een artikel over voor RandKrant.

Fragmentje.

Het kasteel van Gaasbeek is een muizenparadijs: al die meubels, al die kamers, die heerlijke lambriseringen! In de gloednieuwe audiotour voor families volg je muis Arnoldus XV en zijn zoon Arnoldus XVI door het hele kasteel. Je ontmoet er hun vrienden, familieleden en kennissen, maar steekt ook heel wat op over al wat er in het kasteel te zien valt.

Leen Renders van het Antwerpse productiehuis ‘Het Geluidshuis’ schreef samen met Koen Brandt het scenario voor de audiotour. ‘Van het kasteel van Gaasbeek kregen we zo goed als carte blanche’, vertelt ze. ‘Het moest een verhaal worden dat geschikt was voor kinderen en er moest voldoende informatie over het kasteel en zijn geschiedenis in zitten. Voor de rest mochten we onze verbeelding de vrije loop laten.’

(…)

Muis Arnoldus XV (stem van Vic De Wachter) is zijn leven lang portier geweest in het kasteel van Gaasbeek. Hij kent er elk hoekje en gaatje op zijn duimpje. Vandaag geeft hij de fakkel echter door aan zijn zoon, Arnoldus XVI (Nico Sturm). Die laatste moet wel nog een examen afleggen voor hij de portierspet van zijn vader over mag nemen. ‘In elke kamer moet de jonge Arnoldus een vraag beantwoorden en hij mag maximaal drie foute antwoorden geven’, legt Leen Renders uit. Ze kwam op het idee voor haar personages na een eerste bezoek aan het kasteel. ‘Zo’n groot kasteel moet een paradijs zijn voor muizen – zoveel plekjes waar ze zich kunnen verstoppen, waar ze kunnen wonen… Ik heb ook alle kamers bekeken vanuit het perspectief van een muis. Een bad is voor een muis geen bad, daarvoor is zo’n beestje veel te klein. Ik vroeg me dan af wat het wél zou kunnen zijn.’ Zo vindt de familie de la Petite Commission dat ze in het mooiste huis van het hele kasteel woont: wie anders heeft er zo’n mooie woning met een dakterras en een zwembad?’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s