De droomfabriek van Andy Warhol landt in Luik

RECENSIE EXPO De Standaard

Warhol, the American dream factory geeft een snelle, flitsende, maar toch grondige samenvatting van Andy Warhols leven en werk én van de tijd waarin het poparticoon leefde.

(c) Tempora

Met alleen een diploma grafische vormgeving op zak arriveerde de jonge Andrew Warhola in 1949 in New York. De zoon van Slovaakse migranten was vast van plan de Amerikaanse droom na te ­jagen. In vier decennia groeide hij uit tot Andy Warhol, paus van de popart, ultieme belichaming en uiteindelijk zelfs karikatuur van de Amerikaanse droom. Zonder te willen oordelen toonde hij de opgang van de consumptiemaatschappij, waar hij zichzelf en zijn kunst vol overgave in stortte. In een blitse scenografie plaatst de tentoonstelling in Musée de la Boverie in Luik Warhols leven en werk tegen een achtergrond van veertig jaar Amerikaanse geschiedenis. De expo leest als een flashy biografie, probeert duidelijk een publiek van newbies tot beslagen liefhebbers te behagen en slaagt daar nog in ook.

Kort na zijn aankomst in New York haalde Warhol(a) al zijn eerste commerciële opdracht als tekenaar binnen: hij illustreerde een artikel in ­Glamour, met de toepasselijke titel ‘Success is a job in New York’. Andere belangrijke modemagazines, platenfirma’s en uitgeverijen volgden. Hij onderzocht uiteen­lopende technieken en dragers en besefte hoe het banaalste onderwerp bron van creativiteit kan zijn. De expo toont een collectie van de vroege werken, waarvan sommige nooit eerder zijn getoond, tegen een tijdlijn van de maatschappelijke gebeurtenissen van het decennium. Zo, chronologisch en goed gedocumenteerd, loopt ze verder tot in 1987, het jaar waarin de kunstenaar stierf.

(c) Tempora

Nog tot 28 februari 2021, Musée de la Boverie, Luik

Ga door de betaalmuur en lees alles


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s