‘Aan de passie kan je je ook schroeien. En dan ga je plat op de grond’

DE 5 LEVENSLESSEN van BART VAN LOO (De Standaard)

Omarm je lot, maar bevecht het ook. Je bent een vat vol tegenstrijdigheden? Dat is oké. De levenslessen van Bart Van Loo.

Omarm de ambivalentie

‘Het leven is één grote tegenstrijdigheid, want het heeft twee snelheden: die van de passie en die van de routine. Ik heb er lang over gedaan om in te zien dat dat twee evenwaardige krachten zijn. Bovenaan mijn eerste boek ­citeerde ik Balzac: “Een mens zonder ­passie is een wanstaltig wezen, een embryonale engel aan wie geen vleugels zijn gegroeid.” Alleen heb ik geleerd dat je die vleugels ook aan de passie kunt schroeien. Dan ga je plat op de grond. Een boek als De Bourgondiërs begint met passie en goesting. Maar er zit minstens evenveel routine in. Zo’n boek is ook aan je ­bureau blijven en zitvlees kweken. Dóórdoen! Me verdelen tussen podium en klooster, is er nog zo eentje. Ik zit vaak ­alleen thuis te werken aan een boek. Is het eenmaal af, dan spring ik op een ­podium en vecht ervoor. Ik vertel, maak een podcast of een voorstelling. Ik geef mij. Ik heb ontdekt dat ik dat ben: de ­heremiet, maar ook het podiumbeest. En daar is niks mis mee.’

Ga door de betaalmuur van De Standaard en lees de vier andere levenslessen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s