Artikel – Ontzettende esthetica

Erwin Olaf – Eyecandy 1984-2009
FoMu Antwerpen, nog tot 7 juni
Royal Blood, Sissi (c) Erwin Olaf, courtesy Flatland Gallery (Nl, Paris)
Een moeder gekleed in zwart latex strekt liefdevol haar armen uit naar haar dito uitgedoste kind. Wezens uit een androgyn universum spelen een partijtje voetbal. Dames van ver gevorderde leeftijd showen hun vlees alsof ze twintig waren. Clowns vieren feest in een behoorlijk dubbelzinnig seksueel paradijs. Koninklijk bloed vloeit helrood op spierwit. Welkom in de kronkelwereld van Erwin Olaf.

Als je de overzichtstentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf (°1959) in het Antwerpse Fotomuseum binnenstapt, kom je eerst voorbij een waarschuwing dat je ‘expliciete beelden’ te zien zult krijgen. Hier en daar kun je een foto inderdaad als provocerend beschouwen, maar daar draait het eigenlijk helemaal niet om. Wat meer opvalt, is de ontzettende esthetica van de soms sterk bewerkte beelden (‘ontzettend’ echt wel in alle betekenissen van het woord). In de reeks Royal Blood is het het samenspel van schoonheid en gruwel dat de toeschouwer in de ban houdt. Voor de foto Sissi blijf je gemakkelijk minutenlang staan, vooral misschien nog aangetrokken door de doordringende, verleidelijke blik, maar ook door de gave witte huid die ter hoogte van het hart is opengereten door een vijl.
Lees meer in Isel nr. 29, maart-april 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s