Peter Missotten regisseert nieuwe opera Philip Glass

Première Kepler op 20 september in het kader van Linz09

Er rolt hier net een persbericht van het Toneelhuis binnen. Dat meldt dat Peter Missotten de nieuwe opera van Philip Glass regisseert. De voorstellingen lopen helaas in Linz. Een opera van Glass over geometrische perfectie – klinkt erg fascinerend en zou ik dus wel héél graag zien…

Peter Missotten(c) Alex Salinas‘Nu zondag 20 september gaat in Linz – in het kader van Linz09, Culturele Hoofdstad van Europa – Kepler in première. Kepler is de nieuwe opera van de Amerikaanse avant garde-componist Philip Glass (Baltimore, 1937). Toneelhuismaker Peter Missotten neemt de regie en scenografie voor zijn rekening.

De opera Kepler vertelt het verhaal van Johannes Kepler (°1571), een Duitse sterrenkundige die zijn hele leven gezocht heeft naar de geometrisch perfecte constructie van het heelal. Rondom hem kreunt Midden-Europa onder de Dertigjarige Oorlog. In de marge van zijn mislukte zoektocht naar geometrische perfectie ontdekt Kepler de drie wetten die de bewegingen van planeten beschrijven en legt zo de grondslag voor Newtons wet van de zwaartekracht.

Philip Glass was in de jaren 60 en 70 een van de grondleggers van de minimal music (samen met o.a. de componisten Steve Reich en Terry Riley). Zijn opera Einstein on the Beach (1976) behoort ondertussen tot het repertoire van de 20ste-eeuwse muziek. Philip Glass is ook actief als componist van filmmuziek.

Kepler is een productie van het Landestheater Linz en Linz09. Dennis Russell Davies dirigeert het Bruckner Orkest.’

www.linz09.at


Een reactie op “Peter Missotten regisseert nieuwe opera Philip Glass

  1. “Een opera van Glass over geometrische perfectie” hoeveel pavlov-effect krijg je in één zin? Als ze dat dan ook even in de Bourla neer willen zetten? Dank u…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s