Nooit meer bladeren dankzij tabletpartituur

Ik installeerde me in een repetitiezaal naast de pauken en keek uit over de andere muzikanten van het orkest, terwijl ze het fenomenale derde pianoconcerto van Rachmaninov repeteerden, niet vanaf een papieren partituur, maar met een systeem van gesynchroniseerde tabletcomputers. Met het daaropvolgende artikel in Campuskrant, de krant van de K.U.L., haalde ik zowaar een wereldprimeur. Tel al die elementen op (NAAST de PAUKEN! De DERDE van RACHMANINOV! WERELDprimeur!) en je krijgt een blije journalist die zich met plezier en overgave op een vrijdagavond uit haar sofa hijst om op reportage te gaan.

Ziehier:

Het Leuvens Alumni Orkest (LAO) gidst de klassieke muziek de 21ste eeuw in. Een netwerk van tabletcomputers leidt de muzikanten door de partituur. Bladeren wordt overbodig, want elke tablet volgt automatisch de console van de dirigent. Bedenker is alumnus en LAO-trombonist Jan Rosseel: “SCORA is met geen enkel ander bestaand systeem te vergelijken.”

Vrijdagavond. De muzikanten van het Alumni Orkest druppelen de Ensemblezaal van het STUK binnen. Ze klikken hun tablets op een speciaal daarvoor ontworpen staander en schakelen hem in. Eén na één floepen de schermen vol notenbalken aan…

(c) Rob Stevens

Lees de rest van het artikel in Campuskrant of hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s