‘Pas wanneer je jezelf kunt aanvaarden, word je interessant voor anderen’

DE LEVENSLESSEN VAN SINGER-SONGWRITER JONAS WINTERLAND

Liedjesschrijver Jonas Winterland doet de dingen graag traag en doordacht. Want wat van belang is, verdient alle tijd.

Wees gastvrij voor je angsten

‘De eerste twintig jaar van mijn leven liep ik met een grote boog om al mijn angsten heen. Ik had telefoonangst, dus liet ik mijn ouders telefoontjes voor me doen tot op een leeftijd waarop het wat gênant werd. Later ben ik mijn angsten in de ogen gaan kijken: wat is dit juist en waarom maakt het me bang? Zo heb ik lang gedacht dat ik nooit op een podium zou durven te staan, tot ik me inschreef voor een workshop songschrijven bij Bram Vermeulen. Bijna was ik niet opgedaagd, want ik moest er alles doen wat ik niet zag zitten: mijn vertrouwde omgeving verlaten, praten met onbekenden en hun mijn muziek laten horen … De eerste poging om een liedje voor de groep te brengen, was vreselijk: ik raakte niet tot het einde van het lied en zag hoe iedereen me vol compassie aankeek. ‘Mag ik nog eens proberen?’, hoorde ik mezelf opeens vragen. Toen wist ik dat het toch iets moest zijn wat ik écht graag wilde. Nu besef ik dat faalangst onnodig is. Falen is eigenlijk heel mooi, want het betekent dat je iets op het spel hebt gezet. En dat doe je alleen voor belangrijke dingen.’

De vier andere levenslessen staan in de krant


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s