‘De mens is even mooi als een wandelende tak’

DE 5 LEVENSLESSEN van SAM VALKENBORGH

In november 2005 repeteerde Sam Valkenborgh voor het eerst met zijn groep Fixkes. Vijftien jaar en vier albums later zingt hij met hetzelfde plezier en dezelfde overtuiging, op het podium én onder de douche.

Zing onder de douche

‘Dans mee met de radio. Schrijf een gedicht aan een vriend. Het maakt niet uit of het goed of slecht is, maar doe het zo goed als je kunt. Iets in die trant heeft Kurt Vonnegut ooit geschreven. Creëren geeft voldoening. Ik ben op mijn zeventiende muziek beginnen maken omdat ik hoopte om zo sneller aan een lief te raken. Ik dacht dat we de nieuwe Peppers of Beastie Boys zouden worden, tot de bandleden er een voor een mee stopten, zoals dat vaak gaat met tienergroepjes. In de jaren daarna bedacht ik bij elk concert dat ik zag hoe graag ik zélf op dat podium wou staan. Op het moment dat ik vrede nam met mijn plek in de zaal ben ik, ironisch genoeg, mijn eerste teksten voor Fixkes beginnen schrijven. Ik had er eerst geen bedoeling mee, ik deed het voor het plezier van het scheppen. Voor Fixkes hebben we ook bijna altijd zonder producer gewerkt, niet uit een of ander principe, maar om het zelf te ontdekken. Op mijn ­eerste zelfgemaakte videoclip reageerde een vriend met meer kennis van zaken zelfs kwaad: “Man, vraag dan toch hulp!” Maar ik vond het doe-het-zelfgehalte te belangrijk. Stap voor stap word je beter in wat je doet, en ook dat geeft voldoening. Blijf dus doen, blijf maken. Zing onder de douche.’

Ga door de betaalmuur en lees de vier andere levenslessen in De Standaard


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s