‘Zelfs al trappel je even ter plaatse, het leven blijft de moeite waard’

DE 5 LEVENSLESSEN van JEF NEVE (De Standaard)

Zit je op de bodem van de oceaan? Blijf dan even zitten, kijk wat rond, maar probeer daarna weer naar boven te zwemmen. ‘Zeker in deze periode, nu iedereen kwetsbaar is en het moeilijk heeft, mogen we niet opgeven’, vindt muzikant-componist Jef Neve.

Geef nooit op

‘Professioneel ben ik een dieseltrein. Mijn carrière is stilletjesaan gegroeid. In de muziekschool en op het Lemmensinstituut was ik niet de hoogvlieger, ik raakte ergens omdat ik doorzette. Niet opgeven betekent evengoed: jezelf in vraag blijven stellen, je doen en denken durven te bekritiseren. Het betekent: blijven bij­leren en nieuwe aspecten van jezelf ontdekken. Zo ben ik sinds de lockdown Italiaans aan het leren. Ik vond het altijd al de mooiste taal ter wereld en nu maak ik er tijd voor. Nooit opgeven is ook: naar je ­tegenslagen durven te kijken en je kwetsbaar opstellen, met vrienden praten over wat er scheelt, oplossingen zoeken. Zeker in deze periode is dat belangrijk. Iedereen kent mensen die willen opgeven. Hen moeten we aanhalen en overtuigen om toch door te gaan. Zelfs al trappel je nu ter plaatse, het leven is de moeite waard. Rond mijn dertigste kampte ik met heel donkere gedachten. Ik vroeg me af of het het allemaal nog wel waard was. Toen heb ik me aan dit motto vastgeklampt. “Weet je wat, Jef?”, zei ik tegen mezelf. “Je zit op de bodem van de oceaan. Dieper ga je niet zinken. Blijf dus even zitten, kijk ernaar, maar begin morgen weer naar boven te zwemmen.” Af en toe lukte dat, af en toe niet. Maar als ik nu naar mijn leven kijk, prijs ik me gelukkig dat ik toen heb volgehouden.’

Pianist en componist Jef Neve begint op maandag 23 november met The Winter Sessions: in totaal twintig concerten die hij live zal streamen via jefneve-live.com. Telkens nodigt hij ook andere muzikanten uit uiteenlopende genres uit, van klassiek tot singer-songwriter.

Ga door de betaalmuur en lees de vier andere levenslessen in De Standaard.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s