Artikel – Prijs Jonge Belgische Schilderkunst

Tentoonstelling van 25 juni – 13 september 2009
'The Traveling Riddle', 2009, hout,verf,metaal,kunststof, 245x910x132cm, Courtesy Stella Lohaus Gallery, Antwerpen

De tweejaarlijkse Prijs Jonge Belgische Schilderkunst/Prix de la Jeune Peinture Belge wil jong kunstenaarstalent uit alle beeldende disciplines een duwtje in de rug geven. Uit de 200 inzendingen die de juryleden voor de editie 2009 onder ogen kregen, kozen ze er zeven. Nico Dockx, Jeroen Hollander, Robert Kot, Lara Mennes, Caroline Pekle, Els Vermang en Leon Vranken mogen deelnemen aan de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten, waar de jury de definitieve prijzen zal toekennen.

LEON VRANKEN
‘Mezelf verbazen en goed werk maken’

In een zolderkamer van zijn huis heeft Leon Vranken een precieze maquette gebouwd van de ruimte die hij in het Paleis voor Schone Kunsten ter beschikking krijgt en van de sculpturale werken die hij erin wil plaatsen. De zaal van 24 meter bij 7 ziet er op schaal 1/10 nog altijd imposant uit. De sculpturen beloven het publiek een verrassende ervaring. ‘Ik speel met mijn werk expliciet op de ruimte in’, legt Leon Vranken uit. ‘Voor ik mijn ideeën uitwerk, bezoek ik de ruimte waarin ze terecht zullen komen zeker zes keer. Ik kijk, fotografeer, meet op. In Bozar ligt bijvoorbeeld een prachtige parketvloer. Als ik zoiets zie, kom ik in de verleiding om ergens iets met parket te doen: zo verkrijg ik een sculptuur die helemaal opgaat in de ruimte.’

Uit Isel nr. 30, mei-juni 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s