Tom Van Bauwel: ‘Ik zie theater als een speels mensonderzoek’

Voor de editie van Isel magazine die nu ongeveer in de rekken zou moeten liggen, heb ik acteur-regisseur Tom Van Bauwel geïnterviewd, artistiek directeur van het Antwerpse theaterhuis BAFF. ‘Een gesprek over uitdagingen aangaan, lijnen uittekenen en oplossingen zoeken om hindernissen weg te werken. Maar vooral ook een gesprek over theater en het belang daarin van taal en literatuur, actuele thema’s en de mensen die al die dingen tot stand brengen.’

Over De weerzinwekkende, een recente tekst van de Duitse auteur Marius von Mayenburg. De voorstelling, die in maart in première zal gaan, komt er in de plaats van het geannuleerde De oplossing van Benno Barnard:

‘De vertaling was nog maar pas klaar toen ze op mijn bureau terechtkwam en ik was er onmiddellijk voor gewonnen. Ondertussen hebben we het stuk met de hele acteursploeg doorgenomen en is iedereen er enthousiast over. Dat is nodig om er honderd procent voor te kunnen gaan en niet te blijven hangen in hadden we nu maar zus of konden we toch maar zo.’ Der Häßliche kun je vertalen als De weerzinwekkende of De afstotelijke en bij het ter perse gaan was Tom Van Bauwel er nog niet helemaal uit welke titel hij in het Nederlands precies zou kiezen. Vast staat wel dat het een satirische voorstelling wordt over de al te geïndividualiseerde maatschappij van vandaag. Een briljant uitvinder komt pijnlijk in aanraking met de dictatuur van het hedendaagse schoonheidsideaal. Wanneer de wereldpresentatie van zijn revolutionaire nieuwe stekker op til staat, laat zijn baas hem laconiek weten dat een mindere god uit het bedrijf de honneurs zal waarnemen. De uitvinder zelf wordt te lelijk bevonden om het zelf te doen. Van de weeromstuit gaat de man langs bij een plastisch chirurg. ‘En vanaf dat moment duikt Von Mayenburg in het surrealisme’, zegt Tom Van Bauwel. ‘Ik vind het geniaal geschreven. Het is scherp, kritisch en tegelijk erg humoristisch. Ik merk dat ik vaak precies die combinatie opzoek in teksten.’

Helaas mag ik de integrale versie hier niet publiceren. Wie meer wil weten, zal het boekje moeten kopen. Ik heb voor dit nummer ook artikelen geschreven over Michaël Aerts, Tinka Pittoors, Stefan Annerel en Frida Kahlo y Su Mundo (interview met Pablo Fernandez van Bozar over de machine achter een tentoonstelling of festival).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s