Ateliers in de Rand 6: ‘Het juiste juweel voor de juiste klant’

De zussen Grety en Krista Vandevelde speelden van kleins af altijd samen. Knutselen, kralen rijgen… De creatieve kriebel zat er altijd al in. Toen Krista ging voortstuderen, dacht ze aan juweelontwerp, maar ze zag het niet zitten om daarvoor naar Antwerpen te trekken. Dus werd het beeldhouwen, in Brussel. ‘Haar beelden begonnen altijd groot, maar ze eindigden klein’, lacht haar zus. De juwelen bleven lonken en uiteindelijk kwam Krista in contact met een ontwerper die haar zelf het vak wilde leren. ‘Twee jaar later ben ik gevolgd’, zegt Grety. Anno 2013 werken de zussen bijna 25 jaar samen. Hun atelier in het prachtige Cederhuis in Grimbergen is ruim en licht. Het is bijna alsof de goudsmeden in hun tuin zitten te werken.

Samen, toch anders
Hun werk vormt één collectie, maar toch hebben Krista en Grety Vandevelde elk hun eigen signatuur. Grety toont in de glazen uitstalramen een paar oorringen dat zij heeft ontwerpen. ‘En die armband ernaast is van mijn zus.’ Beide juwelen passen perfect samen. ‘Toch hebben we klanten die onmiddellijk zien welk stuk door wie is gemaakt.’

(…)

Deze slideshow vereist JavaScript.

(c) Filip Claessens

De juiste drager
Naast hun vrije werk ontwerpen Krista en Grety Vandevelde ook in opdracht van klanten. Een heel andere manier van werken, met een heel eigen charme. ‘Dan maak je het ontwerp eigenlijk waar de klant bij staat. Je luistert naar haar wensen, je kijkt wat past bij de vorm van haar gezicht en hals, de kleur van haar ogen, haar en huid. Op basis daarvan ga je aan de slag.’
‘Een jaar of 10 terug heb ik geprobeerd om me te beperken tot mijn werk in het atelier‘, vertelt Grety. ‘Maar op een dag wou een opdracht maar niet vlotten. Het wrong aan alle kanten. Tot Krista me vertelde wie het juweel besteld had, hoe ze eruitzag en wat voor persoonlijkheid ze had. En opeens ging het wel. We kunnen dus echt niet zonder contact met onze klanten.’

Grety werkt voort aan een bestelling. Een dame wil graag een armband die past bij een hanger die ze eerder al in ’t Cederhuis heeft gekocht. Het wordt een ontwerp in geel goud, gemaakt van twee fijne draden die organisch rond en naast elkaar bewegen. ‘Je moet zo’n gouddraad geregeld verwarmen om hem soepel te houden, maar het plooien zelf doe ik met koud goud’, zegt Grety, terwijl ze één van de draden voorzichtig begint te plooien.
Intussen blijft Krista even bij de tafel van François staan, één van de twee goudsmeden die de zussen vast in dienst hebben. Hij voert een ontwerp van Krista uit: grote hangers in gouddraad die in kleinere, al bestaande oorringen gehangen kunnen worden om ze langer en een tikje gewaagder te maken. ‘Deze arm moet dus open blijven’, wijst ze. ‘Dan kan ze de hangers er weer uithalen als ze zin heeft in het kortere model.’

Heerlijk vinden de zussen het als een juweel de juiste drager vindt. ‘Soms steekt iemand bijvoorbeeld een ring aan zijn of haar vinger en zie je meteen dat het de juiste is’, zegt Grety. ‘We proberen dan niet té enthousiast te reageren, omdat het natuurlijk het mooist is als de klant het zelf ontdekt.’ Krista: ‘Zo hebben we elk ook favoriete modellen waarvan we niet onmiddellijk afscheid kunnen nemen en die we dus niet in de winkel leggen. Pas als er iemand binnen stapt van wie je weet dat het juweel er perfect bij past, verkopen we toch. Dan weten we: daar is het beter.’

www.goudsmid.be


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s