‘Je kunt beter sterven van het werk dan van verveling’

DE 5 LEVENSLESSEN van FRED BERVOETS (De Standaard)

Begeestering is het belangrijkste

‘Ik kom van Burcht, een jongen van de buiten. Mijn vader was dokwerker, wij waren geen cultuurmensen. Maar er was ergens een kronkel bij mij, en als je die eenmaal ontdekt, kun je hem niet meer tegenhouden. Bij mij is het begonnen met de kruisweg in de kerk, die bas-reliëfs die daar hingen, de preekstoel ook: dat was al wat er was, en het bracht iets ­teweeg. Als vijftienjarige zat ik al constant te schilderen. Ik sleepte overal schilderijen en een ezel met me mee, achterop mijn fiets. Mijn vrienden en ik gingen naar de kermis: zij zaten op de autoscooters, ik schilderde hen. Ze zeggen weleens dat ­begeestering afneemt met ouder worden: laat je maar niks wijsmaken, dat gaat er niet uit. Hoe ouder je wordt, hoe meer je voelt dat je nog wat moet gaan doen, dat je nog van alles te vertellen hebt. Ik schilder elke dag, ook ’s nachts, en als ik niet schilder, ben ik er nog altijd mee bezig in mijn hoofd. Je kunt beter sterven van het werk dan van verveling. Niet meer kunnen werken: dat zou een dood punt zijn voor mij.’

Fred Bervoets (c) Adriaan Raemdock

Lees de vier andere levenslessen in De Standaard.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s